Waterzooi

Waterzooi / kip / vergeten groenten

waterzooi van kip





Waterzooi, zo een echte klassieker die oma Odette regelmatig op tafel toverde.
Daarom is deze variant een typisch Odelle gerecht. De klassieke versie paste ik aan met nog enkele vergeten groenten zodat we met 1 kom al onmiddelijk ons aantal groentjes van de dag binnen kunnen smikkelen.








Voor 4 personen:

Kippenbouillon:
– 1 volledige kip
– +/- 3 liter water
– 2 wortelen
– 3 grote uien
– 1 preistengel
– 2 selderstengels
– de buitenste blaadjes van de spruitjes
– raapjesschillen
– 4 laurierblaadjes
– 2 takjes tijm
– 15tal zwarte peperbollen
– flinke snuif zout

Waterzooi:
– 20 tal spruitjes
– 4 grote wortelen
– 2 preistengels
– 4 selderstengels
– 2 rapen + 2 boterrapen
– 1 pastinaak
– 4 bladeren van een savooikool
– 8 kleine vastkokende aardappelen
– 200ml room
– 4 eierdooiers
– peper, zout, snuif nootmuskaat

Bereiding:
– We starten met de kippenbouillon.
– Neem een grote kookpot, vul deze met water en snij alle groenten grof en voeg toe samen met de kruiden. Laat deze 1u sudderen op een laag vuurtje.
– Voeg dan pas de kip toe voor nog 1 uur.
– Ondertussen kan je alle groenten al wassen, schillen en in julienne snijden voor de waterzooi.
– Stoof ze aan in een goede klont boter ( start met de hardste groenten zoals wortel en selder, vervolgens de pastinaak, savooi en de spruitjes, dan pas de raapjes en de prei )
– Je zal zien dat er ondertussen een vetlaag bovenop de bouillon komt te staan, die kan je voorzichtig weghalen met een soeplepel.
– Haal de bouillon door een zeef en daarna begint het prutswerk met de kip. Haal het vlees van de kip en hou in een kom apart.
– Schil de aardappelen en snij in kleine blokjes, voeg toe aan de gestoofde groenten en overgiet met de kippenbouillon.
– Laat opkoken en 10 minuten doorkoken zodat de aardappelen kunnen garen.
– Zet het vuur uit en voeg de kip toe.
– Liaison : 4 eierdooiers mengen met de room, afkruiden met peper, zout en een snuifje nootmuskaat.
– Wanneer je de liaison wil toevoegen mag de waterzooi absoluut niet meer koken! Voeg al roerend de liaison onder de bouillon. Afwerken doen we met wat verse peterselie.

Smakelijk!

Liefs,

Elle x

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s