Zweedse balletjes / krielaardappelen / boontjes

Als je mijn broer vraagt of we naar Ikea gaan, dan gaat die onmiddelijk akkoord.
Niet om in de drukte te gaan winkelen natuurlijk, maar om daar Köttbullar te eten.
Bij het aanschuiven met een plateau in de hand hoor je hem volmondig zeggen : voor mij de grootste portie graag.
En daar sta ik dan met mijn kinderportie, waarvan mijn ijsje nadien nog afgesnoept wordt.
Ik maak dan ook liever thuis een gezondere glutenvrije variant met extra groenten.
Ken jij ook iemand die zo graag naar Ikea gaat?
Voor 4 personen :
– 500 gr gemengd gehakt
– 1 grote ui ( fijngesnipperd )
– 200 gr boontjes
– 250 gr champignons
– 12 krielaardappelen ( in partjes )
– 250 ml kalfsfond
– 250 ml soyaroom
– peper, zout en nootmuskaat
Bereiding :
– Verwarm de oven voor op 160 graden en breng 2 kookpotten met gezouten water aan de kook.
– Kuis de paddestoelen op en snij in partjes. Hou een 4 tal champignons aan de kant en versnij ze rauw in dunne plakjes.
– Stoof een mini beetje ui aan in een pan en bal de paddestoelen op een hoog vuur.
– Breek de puntjes van de boontjes en spoel ze onder koud water. Blancheer de boontjes heel kort, giet af en schrik ze onder koud water, zo bewaren de groenten hun mooie kleur.
– Was de krielaardappelen en snij in partjes. Laat deze ook 10 minuten koken in gezouten water. Giet af en zet even aan de kant bij de groenten.
– Snipper de ui fijn, de helft gebruiken we voor de balletjes, de andere helft hebben we nodig voor de saus.
– Meng de ½ ui en het gehakt goed onder elkaar in een mengkom en kruid af met peper, zout en een flinke snuif nootmuskaat. Rol er balletjes van.
– Bak de balletjes ongeveer 3minuten langs beide kanten. De binnenkant gaart zo dadelijk verder in de oven.
– Neem een ovenschaal en schik de groenten, aardappelen en balletjes in de schaal.
– Enkel de saus nog. Hergebruik de pan waar je de balletjes in afgebakken hebt, want het aanbaksel geeft extra veel smaak aan de saus. – Smelt een klontje boter en voeg de fijngesnipperde ui toe. Laat stoven tot de ui glazig is en blus af met de kalfsfond. Laat een 5tal minuten doorkoken. Voeg de soyaroom toe en laat nog eens 5 minuten doorkoken.
– Kruid de saus af met peper en zout naar smaak.
– Verdeel de saus over de gehele ovenschotel en bedek met aluminiumfolie. Plaats de afgedekte schaal nog 20 minuten in de oven zodat de balletjes kunnen verder garen.
– Dresseer en werk af met de rauwe paddestoel en verse peterselie.
Smakelijk!
Liefs,
Elle x