Veggie brunch @ SAN Gent

Vegetarisch brunchen in hartje Gent

Als we het woord “brunch” horen denken we meteen aan een luxueus laat ontbijt met alle extraatjes erop en eraan.
Maar horen daar groenten bij?

Wel … Ik zette onlangs mijn klassieke brunchgedachten aan de kant voor een vernieuwende brunch.

Gerookte zalm, tomaat garnaal, kaasplank en verschillende charcuterie werd vervangen door GROENTEN !



Bij San staan groenten centraal en hier ben ik al dolenthousiast over bij de invitatie om de brunch te komen proeven.

Ik hou nu eenmaal enorm van groenten, al was het zelf nog niet in me opgekomen om hier ooit eens een volledige brunch rond te maken voor mijn vrienden en familie.

En dit volgens het zero-wast principe !

Win win denk ik dan en ja hoor na al dit lekkers ga ik hier zeker ook mee aan de slag.


Bij binnenkomst vind ik het interieur al prachtig! We beginnen onmiddellijk te brainstormen over onze eigen verbouwingen.
Buiten het interieur ook een heel aangename, huiselijke, warme sfeer.
De chef al druk in de weer en nog snel worden enkele tafeltjes gedekt met de groenten van dienst. En wat vooral mijn aandacht trok is de mini moestuin met verse kruiden die gewoon weg midden in de zaak staat !

Staan jullie open om de voetjes onder tafel te schuiven voor zo een groentenbrunch?
Laat ik jullie al maar even watertanden van al dat lekkers die ik mocht proeven en wie van zuurtjes houdt is hier op het juiste adres !
Zuurtjes niet zoals in augurken maar nog zoooooo veel lekkerder…



Starten doen we met een gerechtje van pastinaak, radijs, toetsen van citrus en tomaat jangaji.
Tomaat jangaji is een Koreaanse pekeltechniek van tomaten op basis van soja en citrus.
Dit omdat in elk tomatenseizoen er een moment een overvloed is aan tomaten.
Omwille van het hoge zout- en zuurgehalte van de pickles houdt deze techniek de kleine tomaten gemakkelijk goed tot het volgende seizoen.



Het tweede gerechtje is geheel in teken van knolselder. Het seizoen loopt tot de eerste vorst, maar kan soms nog enkele weken langer overleven. Wat doet San om zo lang mogelijk te genieten van deze knol?
Fermenteren natuurlijk !

En bovendien is fermentatie enorm goed voor de spijsvertering.

Dit kan je vergelijken met voor ons het meest bekende: de zuurkool.



Alles maar dan ook alles van de mooie groenten worden hier bewerkt door de chef.
Wat heb ik veel gedacht: “Oei, dat gooi ik normaal weg of dat gaat naar de kippen.”

Wat mogen die kipjes hun gelukkig prijzen met al het loof van de jonge wortelen dat zij al gekregen hebben.

Jammer, maar vanaf nu komt die op ons eigen bord.


Prei, prei, prei… Wisten jullie dat er zowel zomer-, lente-, herfst- en winterprei bestaat?
En dat we dus ook de gehele prei kunnen gebruiken in een gerecht ?
De wortels zijn het lekkerste als je ze kort blancheert en op een lage temperatuur krokant frituurt. Van het wit van de prei wordt een crème gemaakt en het groene loof is perfect om een jus van te maken.

Vanaf nu gaan we dus ook aan de slag met het loof in plaats van deze weg te gooien!


Kool, één van de meest geliefde wintergroenten onder onze Belgen.
De zuurkool kennen we allemaal, maar deze fermentatie heeft de chef gemaakt van Chinese kool. Ook wel de “witte kimchi” genoemd.

Bij fermentatie blijft de zuurtegraad steeds in beweging en hoe langer de procedure van de fermentatie, hoe hoger de ph waarde.


Afsluiten doen we met aardpeer en het afgedankte koffiepoeder van de vele koffies die hier geconsumeerd worden.

Van het overgebleven koffiepoeder werden er meringues gemaakt die een fantastische twist aan de aardpeer geven.

En als dat nog niet inventief genoeg is, gaat er ook niets verloren van de aardpeer.
De schillen van de aardpeer worden op lage temperatuur langzaam gekarameliseerd en nadien geweekt in een badje van amandelmelk.
Dit wordt tevens de basis voor het ijs van deze afsluiter.


Zit jij nu al te watertanden van deze brunch net als ik als ik terugdenk aan dit heerlijke menu waarbij ik geen één seconde vlees, kaas of andere vervangers gemist heb…

Reserveer dan alvast jouw tafeltje bij San in Gent of Brussel!

Meer info over al dit lekkers kan je vinden via de website : https://sangent.be/

Liefs,
Elle x

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s