Foodpairing met Rueda wijnen
Wie houdt er nu niet van een lekker glas wijn die perfect past bij jouw gerechtje?
Wel ik ging op zoek naar gerechten die ik kon pairen met Rueda wijnen.
Iets over Rueda
De wijnengaarden kan je vinden in drie provincies. Namelijk Valladolid (876 ha), Segovia (876 ha) en Avila (66ha). 98% van de wijngaarden zijn beplant met witte druiven:
– Verdejo
– Sauvignon Blanc
– Viura
– Palomino fino
En net deze witte wijnen hebben sinds 1980 een Denominacion de Origen (DO) status gekregen.
Javier Sanz Viticultor
Dit domein heeft een lange historische traditie. Zoals in vele familiedomeinen had de overgrootvader van Javier Sanz reeds wijngaarden en maakte hij zelf wijn.
Javier is intussen al de 4e generatie en bracht zijn eigen wijn op de markt in 1995.
Het domein is gelegen in La Seca, een dorpje net onder Valladolid dat vooral bekend was vanwege zijn ondergrondse bodega’s.
We zitten in Rueda en denken dan natuurlijk vooral aan Verdejo, wat ook in dit domein de belangrijkste druif is. Javier werkt enkel en alleen met zijn eigen wijngaarden.
Deze Verdejo van Javier is klassiek, zoals Javier het geleerd heeft van zijn voorouders.
Dit wijntje is jong en briljant van kleur. De geur gaat dieper dan het grassige van de Verdejo. Een fruitige wijn met het zoetige van grapefruit en de subtiele toetsen van anijs en venkel. Deze past dus perfect bij de frisse carpaccio van coquilles.
Carpaccio van coquilles

Je kan hierin kiezen of je deze als hapje serveert of eerder opteert als voorgerecht.
Als voorgerecht reken je op 3 coquilles per persoon, als hapje is 1 coquille zeker en vast voldoende.
Wat heb je nodig:
– verse coquilles
– zeste van citroen en enkele druppels citroensap
– roze peperbolletjes
– olijfolie, peper en zout
– dille ( afwerking )
Bereiding:
– Plaats de coquilles voor een 20 tal minuten in de diepvries. Zo kan je ze makkelijker fijn snijden.
– Meng een goede olijfolie samen met enkele druppels citroensap en hou de zeste van de citroen apart voor de afwerking.
– Versnij de coquilles in fijne sneetjes tot een carpaccio, kruid af met een flinke drai van de pepermolen en zout.
– Kneus de roze peperbolletjes en sprenkel de citroenolie over de coquilles.
– Werk af met de zeste van citroen en dille en serveer onmiddelijk.
Smakelijk!
Liefs,
Elle x
Heb jij ook al zin gekregen in een lekker DO Rueda wijntje bij jouw feestelijke gerechten?
Meer info kan je vinden via de link: https://www.dorueda.com/