Gratin / aardappel / broccoli
Ik moet toegeven dat gratin mijn lievelings aardappelbereiding is.
Ondanks de smaakbom is dit wel een van de vettigste patatjes naast de frietjes.
Maar ja het moet dan allemaal maar zo lekker niet zijn zeker?
Als ik alleen al aan die geur denk als je de gratin aardappelen uit de oven neemt, heerlijk !
De hele keuken die gevuld wordt met de geur van knoflook, laurier en tijm, MMmmm…
Maar gratin, blijft gratin en die wou ik nu net eens iets gezonder proberen maken.
Ik maakte er een lactosevrije variant van en voegde nog broccoliroosjes toe om zo toch ngo een extra groente op tafel te kunnen brengen.
Easy peasy dus en ideaal om een restje broccoli in te verwerken.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
– 4 vastkokende aardappelen
– 100 ml sojaroom
– 250 ml melk ( lactosevrij )
– ½ broccoli
– 1 takje rozemarijn
– 1 blaadje laurier
– 1 takje tijm
– 1 teen look ( fijn geperst )
– 60 gr gemalen kaas ( lactosevrij )
– peper, zout en nootmuskaat
Bereiding:
– Verwarm de oven eerst en vooral voor op 160 graden.
– Giet de melk en room in een kookpot, voeg alle smaakmakers toe en verwarm op een zacht vuurtje.
– Schil de aardappelen en snij ze in heel dunne plakjes. Gebruik hiervoor eventueel een mandoline of snij ze met een scherp aardappelmesje.
– Voeg de aardappelschijfjes toe aan het roommengsel en breng zachtjes tot aan het kookpunt. Zo kunnen de aardappelschijfjes al even garen en de smaken opnemen.
– Spoel de broccoli en versnij in roosjes. Kook 3 minuten in gezouten water, giet af en schrik onder koud water zodat je de groene kleur blijft behouden en laat goed uitlekken.
– Besmeer een ovenschaal met een beetje boter en verdeel al de helft van de broccoli in de schaal.
– Giet nu het roommengsel met de aardappelen over de broccoli en verdeel de schijfjes gelijkmatig over de schaal, zodat ze onder het mengsel blijven. Voeg de overige broccoli toe en overdek met de gemalen kaas.
– Plaats de schaal in de oven voor 20 minuten. Nadien kan je nog een laatste 10 minuten de grill aanzetten voor een heerlijk korstje.
Smakelijk!
Liefs,
Elle x