Ovenschotel / broccoli / spek / rode ui / krielaardappel / mozzarella / gruyère
Als we het woord ovenschotel horen, denken we instant aan die zware, warme met overgoten kaassaus gehaktschotel waar we allemaal bij de eerste hap ons verbranden.
Maar niets is minder waar, want ik ging op zoek naar een ovenschotel die ook smaakt bij warm weer. Bij dit gerecht is het ook ideaal om restjes groenten in te verwerken naar keuze.
Ik had nog een halve broccoli in de koelkast, wat net te weinig is voor ons voor bij een maaltijd, maar je kan er perfect ook asperges, courgette en zoveel meer in gaan verwerken.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
– ½ broccoli
– 1 rode ui
– 2 teentjes look ( fijn geperst )
– 250 gr spekblokjes
– 250 gr mini krieltjes
– 2 bollen mozzarella
– 150 gr gruyère
– oregano
– verse basilicum
– peper en zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Spoel de krieltjes, halveer en kook een tiental minuten in gezouten water. Giet af en plaats even aan de kant.
– Snij de broccoli in roosjes, was de broccoli en kook 4 minuten in gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken.
– Pel de ui, snipper fijn en bak aan. Hou aan de kant.
– Bak in tussen de spekblokjes ook krokant en leg nadien op een keukenpapiertje om het overtollige vet op te nemen.
– Pel de look en pers fijn. Snij de mozarella in plakjes.
– Vet een ovenschaal in met boter of olijfolie en maak een eerste laag met een mengeling van de aardappelen en broccoli.
– Voeg hierover de spekblokjes en de helft van de ui en verdeel de helft van de look hierover.
– Bedek met een laagje mozzarella. Kruid met oregano, basilicum, peper en zout.
– Voeg nog een laag toe en bedek deze dan eerst met mozzarella en bovenop de gruyère.
– Kruid af met peper en zout en plaats 20 minuten in de oven.
– Werk af met verse basilicum.
Smakelijk !
Liefs,
Elle x