Zalmrolletjes

Zalmrolletjes / witlof / saus van garnaaltjes

Het nieuwe jaar is nog niet eens van start gegaan en ik heb al super tof nieuws om met jullie te delen.
Voor 2021 ben ik één van de gelukkigen die zich zuivelambassadeur mag noemen en rond zuivel verschillende gerechten mag gaan ontwikkelen.

Nu hoor ik jullie al denken, moet je met Fodmap niet opletten met lactose?
Ja, zeker en vast, maar ieder heeft hier zijn persoonlijke tolerantiegrens en zal ik hier ook in gaan afwisselen met lactosevrije zuivel.
Ook weten jullie dat ik heel graag werk met producten van eigen bodum en vooral met producten waar we onze dagelijkse vitamienen en voedingsstoffen uit kunnen halen.

Voor het eerste gerecht wou ik met de feestdagen natuurlijk niet onderdoen al heb ik zoveeeeeel zin in comfort food !
Het is dan een overschotel geworden met een feestelijk tintje.
Ik ging aan de slag met huisgerookte zalm en garnaaltjes van de lokale vishandel in combinatie met een lekkere smaakevolle saus heerlijk!

Wat heb je nodig voor 2 personen:

– 4 sneetjes gerookte zalm
– 4 stronkjes witloof
– 250 gr ongepelde garnalen
– een klont goede boter
– 2 el bloem
– 100 melk
– 1 kl tomatenpuree
– 1 kl rouille kruiden
– 1 ui ( fijngesnipperd )
– scheutje cognac
– 250 ml water.

Optioneel :
gemalen kaas

Bereiding:

– We starten met de garnalen. Pel de garnalen en hou de garnaalkoppen en pel aan de kant.
– Pel de ui, snipper fijn en fruit aan in goede boter, voeg de tomatenpuree toe en laat even meestoven. Voeg dan de garnaalkoppen en pellen toe en laat even op hoge temperatuur meestoven, blus af met een scheutje cognac.
– Overgiet met 250 ml water en laat minimum voor 30 minuten pruttelen op een laag vuurtje.
– Haal de buitenste blaadjes van het witlof en snij de harde kern eruit.
– Stoof het witlof aan in boter, kruid met peper, zout en nootmuskaat en laat garen.
– Zeef de garnalenjus en laat het witlofo goed uitlekken, zodat al het vocht uit witloof verdwenen is ( zo voorkom je straks een waterachtige saus ).
– Nu maken we de saus en starten we met een roux. Deze saus is volgens het principe van een bechamelsaus, enkel gaan we hier bevochtigen met garnalenjust en melk.
– Smelt een goede klont boter en voeg de bloem toe. Roer met een garde tot de gesmolten boter is opgenomen. Laat even op het vuur staan tot je de geur van gebakken koekjes ruikt.
– Voeg dan lepel per lepel de garnalenjus toe en meng mooi met de garde verder.
– Nadien voegen we de melk verder toe.
– Als je de gewenste dikte van de saus hebt bekomen kan je deze afkruiden met peper, zout en eventueel nog wat extra rouillekruiden.
– Rol het witlof in de gerookte zalm, verdeel ze in een ovenschaal en overgiet met de garnalensaus.
– Indien je wenst kan je de ovenschotel nog afwerken met geraspte kaas.
– Plaats voor 15 minuten in de oven op 180 graden (zonder kaas) en op grill (met kaas).
– Serveer met puree of pommes duchesse.

Smakelijk !

Liefs,

Elle x

#ZuivelAmbassador #lekkervanbijons
https://www.vlaanderen.be/vlam/zuivel
https://www.lekkervanbijons.be/melk

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s