Garnaalkroketten / Oostendse wijze / Willem Hiele / Bru
Als er een gerecht is waar ik absoluut niet kan aan weerstaan op de menukaart dan zijn het wel garnaalkroketten.
Ik hoor het jullie al denken: “zo gewoontjes”…
Niets van! Een goede garnaalkroket zit boordevol smaak door de jus getrokken van garnaalkoppen en hun pellen. Een lekkere garnaalkroket is smeuïg vanbinnen, gevuld met de lekkere garnalen van bij ons in een krokant jasje die kraakt wanneer je hem door midden snijdt en je bedwelmd wordt met de heerlijke geur die samen met de damp jouw smaakpapillen al helemaal klaarstoomt om aan te vallen.
Dit is toch één van onze Belgische topklassiekers die iedereen kan smaken, toch?
Lokaal eten en drinken vindt ik zelf zo belangrijk. We hebben zoveel mooie producten in ons kleine landje waarvan we ten volle kunnen en mogen genieten.
Ik mocht onlangs aan de slag met Willem Hiele’s recept en maakte een glutenvrije variant van zijn garnaalkroketten op Oostende Wijze en werkte deze af met een coulis van waterkers.
En goed nieuws! Ik mag Willem Hiele’s recept met jullie delen!

Ingrediënten:
– 120g boter
– 230g (glutenvrije) bloem
– 1l melk
– eiwit van 1 ei
– 2 blaadjes gelatine
– 5g zout
– 5g cayennepeper
– panko, broodkruim of glutenvrij paneermeel
– 800 g ongepelde garnalen
– 500 ml garnalenjus
garnalenjus:
– 2 stengels selder
– 2 sjalotten
– 1 wortel
– tijm/laurier
– 3 tenen look
Bereiding:
– We starten met het maken van de jus van garnalen:
Pel de garnalen. Hou het vlees van de garnalen opzij voor de vulling. Stoof de pellen vervolgens in een pan met de stengels selder, sjalotten, wortel, tijm/laurier en 3 tenen look.
Bevochtig met voldoende water. Laat de jus 20 minuten pruttelen. Begin ondertussen al aan stap 2.
Zeef hierna en reduceer tot een halve liter.
– Begin aan de roux: smelt de boter in een steelpan en voeg geleidelijk de bloem toe. Laat mooi uitbakken.
– Maak de vulling klaar: week de gelatineblaadjes in koud water. Warm de melk op samen met de jus van garnaal, zout en cayennepeper. Zodra het mengsel kookt, voeg de roux toe en mix eens door. Laat het mengsel eenmaal opkoken voor de binding.
Zet de vulling erna van het vuur en voeg de gelatineblaadjes en het vlees van de garnalen toe. Giet uit in een schaal met bakpapier. Dek af en laat afkoelen in de ijskast tot de vulling is opgesteven.
Snij erna de vorm van de kroket naar keuze uit.
– Paneer je kroket: Maak 3 schalen klaar – één met bloem, één met eiwit en één met een mengeling van panko en broodkruim. Rol je kroketten eerst door de bloem, dan door het eiwit en tenslotte door de mengeling van panko en broodkruim. Frituur ze daarna goudbruin op 170 graden.
Laat uitlekken op een keukenpapiertje.
– Geniet van je heerlijke lokale garnaalkroketten in de verse van Chef Willem Hiele.
Maak het geheel af door er de lokale parels van Bru bij te schenken.
Smakelijk!
Liefs,
Elle x
Recept in samenwerking met Bru: https://bru.be/nl