Moussaka

Moussaka / gegrilde groenten / feta

Moussaka, volgens mij wel het bekendste Griekse gerecht. Een heerlijke ovenschotel die zowel in de winter als op een warme zomerdag kan smaken.

Traditioneel wordt alles bereid in 1 ovenschaal, maar ik maak liever alles eerst apart klaar, zodat ik zeker ben dat mijn aardappelen volledig gaar zijn en mijn groenten grill ik liever op voorhand zodat die lekker knapperig blijven in de ovenschotel en geen “moes” worden.

Deze ovenschotel is jammer genoeg eens een gerecht waar je wel wat tijd voor nodig hebt, maar je kan perfect de voorbereiding doen en achteraf de oven zijn werk laten doen.

Zo kan je ondertussen op de bank uitrusten met een glaasje wijn, na jouw harde werk.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
– 1 aubergine
– 1 courgette
– 8 middelgrote vastkokende aardappelen
– 1 grote ui ( fijngesnipperd )
– 2 teentjes look
– 500 gr lamsgehakt
– 2 blikjes tomatenpuree
– 1 scheutje rode wijn
– 2 el oregano
– 4 el olijfolie
– 200 gr feta kaas
– 100 gr geraspte kaas

Bechamel:
– klont goede boter
– bloem voor de roux
– melk
– nootmuskaat
– peper en zout

Bereiding:

– Was de groenten en snij ze in plakken van ongeveer 3mm.
– Leg de aubergines open op een plank of schaal en bestrooi met zout, laat minimum 15min intrekken en dep dan droog.
– Verhit de grillpan en grill alle groenten plakjes langs beide kanten.
– Schil de aardappelen en snij ook in fijne plakjes en kook deze 10 minuten in gezouten water.
– Maak ondertussen een bechamelsaus en kruid deze goed af met nootmuskaat, peper & zout.
– Stoof de ui en look aan in een flinke scheut olijfolie en voeg het lamsgehakt toe. Het gehakt moet niet helemaal uitgebakken zijn, want deze gaart nog verder in de saus.
Blus af met een beetje rode wijn, laat eens door sudderen en voeg de tomatenpuree en de oregano toe.
Laat een half uur sudderen op een laag vuurtje.
– Alle voorbereidingen zijn gedaan, nu laagjes bouwen.
– Bestrijk de ovenschaal met olijfolie en begin met een laag aubergine, vervolgens courgette en aardappel, laag bechamelsaus erover en dan pas het gehakt. Bovenop het gehakt verkruimel je de fetakaas. £
Herhaal voor een 2de maal. We ronden af met nog een laag bechamelsaus en bestrooi met geraspte kaas.
– Plaats nog een 30tal minuten in de oven en klaar!

Smakelijk!

Liefs,

Elle x

Advertentie

3 gedachten over “Moussaka

  1. Het klaarmaken van een heerlijk gerecht vergt nu eenmaal tijd, indien je het perfect wil, zoals jij weet aan te geven Elle, en daar is niets mis mee, in tegendeel.
    Zie er niet alleen lekker gezond uit, het zal ook zo zijn 😉 al zou ik voor mijn veganistische smaak de saus en kaas vervangen door plantaardige ingrediënten.
    Top gepresenteerd en uitgewerkt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s