Burger Belgisch wit-blauw / gegrilde groenten / smokey chilli sauce



De maand mei staat voor de maand van de lokale voeding.
Dit om ons toch nog bewuster te laten omgaan met het aankopen van onze producten.
Daarom wil ik jullie ook uitdagen om deze maand nog meer op te letten van waar jouw ingrediënten komen en echt helemaal lokaal te gaan koken.
Zo ondersteun jij ook jouw lokale bakker, kruidenier, slager, …
Benieuwd naar mijn lokale topper?
Vroeger leek het me makkelijk om onze boodschappen in één grote winkel te gaan aankopen.
Eén plek en alles direct bij de hand.
Maar omwille van Corona begon ik zelf meer en meer stil te staan en mij de vraag te stellen of ik wel bewust omging met het aankopen van mijn ingrediënten.
Was het wel allemaal zo vers én vooral van waar komt dit allemaal?
Want waarom zou je voeding van ver weg halen als het ook dichtbij kan en je zo ook nog eens de lokale economie kan steunen?
Bovendien draag je zo ook nog eens jouw steentje bij aan het klimaat doordat de transportkilometers dalen.
Zo maakten we van onze boodschappen een vaste wandeling naar het dorp langs de kruidenier, de bakker, de slager, …
En zo kwam ik uit bij slagerij Chris te Machelen en koop ik nooit meer vlees aan bij een ander en weet je waarom?





Omdat Chris en z’n vrouw Geraldine werken met eigen kweek.
Chris had de microben al van kinds af aan met de paplepel meegekregen, want op jonge leeftijd wist die al dat die slager wou worden.
Hij hielp mee op de ouderlijke boerderij waar zijn ouders rundsvlees, Belgisch wit-blauw kweken.
Bovendien bevind de boerderij zich op enkele straten van de slagerij zelf en kan het niet lokaler zijn dan dit!



Doordat dit een echt familiebedrijf is, voel je hun passie voor het vak tot over de toonbank komen.
Als je hier een biefstuk komt halen, dan komt Chris met plezier vanuit zijn atelier het mooie vlees presenteren en word jouw biefstuk naar wens afgesneden.
Geef toe dat dit toch echt niet verser kan!
Ook kan je hier terecht voor andere bereidingen en mocht jouw voorkeur uitgaan naar een stukje varkensvlees dan werken zij samen met Brasvar, deze varkens worden nog steeds gekweekt en gevoederd volgens de oude traditie.
Bij mijn laatste bezoek kon ik niet weerstaan aan de sappige burgers die lagen te blinken in de toonbank en zo ontstond de Mc Odelle!

Wat heb je nodig voor 4 burgers:
– 4 pistolets of burgerbroodjes
– 4 bereide burgers (Belgisch wit-blauw)
– 1 courgette
– 2 tomaten
– 2 slaharten
– 4 augurken
– 1 rode ui
– Smokey chilli sauce ( Rascal tastebuddies )
Bereiding:
– Schil de ui en snipper fijn.
– Spoel de groenten, dep droog. Haal de slaharten uit elkaar, versnij de tomaat in schijven en snij de courgette in dikke plakken.
– Grill de courgette in een grillpan, kruid af met peper en zout. Haal uit de grillpan en zet even aan de kant. Zo dadelijk kan je de broodjes grillen in dezelfde pan.
– Bak intussen de burgers langs beide kanten. Voeg de ui toe bij de burgers, bak even mee aan en voeg een scheutje water toe. Plaats een deksel op de pan en laat zo de burgers binnenin verder garen.
– Snij de augurken overlangs en grill de onderkant van de broodjes in de grillpan.
– Burgers stapelen.
– Eerst een goede laag saus, de gebakken ui, burger, gegrilde courgette, tomaat, augurken en bovenop zonder de toren valt nog enkele slablaadjes.
– Voeg nog een druppel extra saus toe voor de liefhebbers.
Smakelijk !
Liefs,
Elle x
Recept in samenwerking met VLAM – Lekker van bij ons: https://www.lekkervanbijons.be/
Mei, de maand van de lokale voeding: https://www.lekkervanbijons.be/ideeen-en-tips/maand-van-de-lokale-voeding
Meer info over slagerij Chris: http://chrisengeraldine.be/
Meer info over Rascal Tastebuddies: https://www.rascal.be/verhaal