Gehaktballetjes in tomatensaus

Oma Odette’s gehaktballetjes in tomatensaus

gehaktballetjes met puree

Van kinds af aan stond ik al met mijn grootmoeder in de keuken, daar begon mijn passie voor koken. Aan allen die ik mij voorstelde als de kleindochter van Odette, toverde onmiddellijk op ieders gezicht een grote glimlach en sprak iedereen spontaan over de gehaktballetjes van mijn grootmoeder. Ze stond er echt voor gekend en heeft in haar leven toch een ton aan balletjes moeten rollen om al onze hongerige buikjes te vullen. Na haar overlijden begon ik aan mijn foodblog als Ode aan Odette en daarom wil ik graag haar meest gevraagde gerecht met jullie delen. Tot de dag van vandaag houden we de traditie erin en lachen we er nog steeds om dat het ene kleinkind grote gehaktballen wou en het andere ( lees: ikzelf ) kleine balletjes. Wat missen we de zondagen dat we bij haar gezellig aan tafel schoven met heel de familie. Daarom blijft dit mijn favoriete gerecht vol herinneringen.


Recept voor 4 personen:
– 500gr gemengd gehakt
– 2 uien ( fijngesnipperd )
– 1 ei
– paneermeel
– 250 gr champignons
– 1 teentje look ( fijngeperst )
– 140 gr tomatenpuree
– peper & zout
– 1 rundsbouillonblokje

Bereiding:
– Voeg het gehakt, 1 fijngesnipperde ui, een volledig eitje en paneermeel samen in een mengkom. Kruid af met peper en zout en kneed alles goed onder elkaar.
– Rol er balletjes van in de grootte naar keuze.
– Pel en plet de look en voeg samen met de tweede fijngesnipperde ui toe bij een goede klont boter in een stoofpot. Fruit aan tot de ui glazig is en halveer ondertussen de champignons.
– Voeg de champignons toe en bak kort aan.
– Bak de balletjes bruin langs beide kanten in een braadpan. De balletjes niet volledig uitbakken, die garen zo dadelijk nog verder in de saus.
– Los het bouillonblokje op in 200ml water en blus daarmee de champignons af.
– Voeg de tomatenpuree toe en laat eventjes mee sudderen.
– Zet het vuur op de zachtste stand en voeg de balletjes toe.
– Laat de stoofpot minimum 1 uur op een klein vuurtje pruttelen zonder deksel.
– Serveer met puree aardappelen ( mijn favoriet ), frietjes of kroketten.

Liefs,
Elle x

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s