Luikse Salade

Luikse salade / variatie van boontjes / krokant spek / mosterddressing

Een klassieker vandaag op onze tafel, een Luikse salade.
Je kan er eindeloos in variëren, zolang er maar boontjes, aardappel en spek in verwerkt worden kan het erdoor als een Luikse salade.

Ik vind het persoonlijk zelf altijd leuk om met lokale producten aan de slag te gaan en dit kon nu perfect voor deze salade.

Al mijn ingrediënten had ik binnen de 5 km in de hand.
Zo startte ik met een bezoek aan onze slager in het dorp waar ik smaakvolle dikke plakken spek van eigen kweek aankocht. Ik zette mijn tocht verder door het dorp om een lekker potje mosterd op te halen, want ja hoor ook hier hebben we een lokale mosterd, Machelse mosterd ( ook in verschillende varianten ) om dan vervolgens langs de lokale boeren terug huiswaarts te gaan. Een eerst pitstop om de aardappeltjes op te halen en nadien bij de collegaboer mijn verse boontjes mocht meepikken.
Nadien met mijn mandje door eigen tuin om in de moestuin mijn mooie kroppen sla aan te vallen, nog enkele kerstomaatjes te plukken, een paar verloren radijzen mochten hun mooie kleur eindelijk boven de grond eens tonen en nog even langs de kippen om hun schattige kleine eitjes op te halen.

En strakjes gaat dat nog zo goed smaken met een fris glaasje lichtbruisend water van Bru, want bij zo een lokaal gerecht moeten we de lijn doortrekken, niet waar?

Wat heb je nodig voor 4 personen:

12 krielaardappeltjes
4 eieren
4 dikke plakken gerookt spek ( +/- 0,5 cm )
1 rode ui
150g  groene boontjes
150g boterboontjes
8 radijzen
handvol kerstomaatjes
4 slaharten

Dressing :

1 el mosterd
4 el olijfolie
2 el witte wijn azijn
Peper & zout

Bereiding:

– Schrob de krielaardappelen, de helft snij je in partjes, de andere helft in schijfjes, zo krijg je een leuke variatie in de salade, kook vervolgens de krieltjes beetgaar.
– Breng 2 kookpotten met gezouten water aan de kook, 1 voor de eitjes ( 6 minuten koken – kleine eitjes ) de andere voor de boontjes.
De boontjes kook je 6 minuten gaar, giet af en schrik ze onder koud water of in ijswater om de groene kleur te behouden.
– Spoel en snij de radijzen in dunne schijfjes, halveer de kerstomaten.
– Pel de rode ui en snij in fijne ringen.
– Snij vervolgens het gerookte spek in reepjes en terwijl je de eitjes pelt kan je de spekreepjes krokant bakken.
– Laat de aardappeltjes snel afkoelen in de ijskast.
– Dressing : meng de mosterd met de olijfolie & witte wijn azijn en kruid af met peper & zout.
– Spoel de salade, zwier droog en verdeel over de borden.
– Voeg de boontjes, tomaten, radijzen & de rode ui toe aan de salade.
– Ondertussen zijn de krieltjes afgekoeld en kan je ze ook schikken op het bord ( ze mogen zelf nog een beetje lauw zijn, maakt het nog zo lekker )
– Snij de eitjes in partjes, voeg deze ook toe en verdeel de dressing over de salade. Vervolgens kan je deze afwerken met het krokant gebakken spek.
– Nog een klein beetje grof zout en een draai van de pepermolen als final touch.

Smakelijk!

Liefs,

Elle x

Recept in samenwerking met Bru: https://bru.be/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s